Przetwory | Sałatki/Surówki

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

11 lipca 2016

ogorki musztardowe2

Ogórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji 😉

Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru.

ogorki muszatrdaowe

Ogórki w zalewie musztardowej,  co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu czy w gronie przyjaciół.

Konsystencja zalewy a raczej jej jednorodność w dużej mierze zależy od użytej musztardy. Może się okazać, że pozostaną Wam w niej kawałki musztardy, wystarczy wtedy trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają.

Koper możecie, ale nie musicie dodawać, ogórki wychodzą pyszne zarówno w wersji z koprem jak i bez. W kupnym wariancie tych ogórków, koper nie występuje.

kozackie2

Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty.

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

Składniki

  • 1l wody
  • 1,5 szkl. cukru (ja dałam 1)
  • 3 łyżki soli (polecam tą do ogórków)
  • 1 szkl. octu 10%
  • 6 sporych łyżek musztardy
  • Do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Ogórki myjemy, układamy do słoików.
  • Większe tniemy w ćwiartki lub plastry.
  • Zalewę zagotowujemy.
  • Do słoików dodajemy przyprawy.
  • Zalewamy zalewą.
  • Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

    1. Czosnek tylko do ozdoby. Koper można dać, ale nie jest wymagany. Ogórki robiłam zarówno z koprem i bez niego, w obu wariantach są pyszne, za to ten fakt dodam do wpisu – dzięki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *