Dania bezmięsne | Sałatki/Surówki

Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę

24 kwietnia 2017

Młoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie coś nowego 😉 I jak tu nie czekać z wywieszonym językiem?

Dzisiaj zapraszam na młodą kapustę w wersji ekspresowej. Robi się ją naprawdę szybciutko. To taka kapusta, jaką robił mój tata i jaką pamiętam z dzieciństwa. Z młodymi ziemniaczkami, górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem 😉

Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna 😉

Swoją drogą lubię czasem w warzywniaku czy na straganie zapytać sprzedającego, jak robi jakieś danie. Tak się dowiedziałam, że są ludzie, którzy do młodej kapusty dodają kostki rosołowe czy dymkę (sama zaczęłam ją dodawać ;).

Powiedziałabym, że jest to kapusta w wersji light, ale występuje tutaj dodatek tłuszczu. Co prawda w niewielkiej ilości i dla dodania smaku, jednak jest 😉 Omijamy za to zasmażkę, która też lubi zawitać do młodej kapusty.

Ja tą młodą kapustę szatkuję nożem. Dodaję też te grubsze i ciemniejsze, zewnętrzne liście. Fajnie łamią one końcowy kolor kapusty. Czas duszenia kapusty, jest naprawdę krótki i będzie wynosił 15-30 min, w zależności od ilości liści jak i grubości poszatkowania samej kapuchy.  Wybierzcie swoją ulubioną konsystencję, jedni lubią bardziej rozgotowaną, inni bardziej jędrną. Jedni preferują z większą ilością soku, inni z mniejszą. Możecie dodać ciut więcej wody na początku duszenia i potem czekać aż się ona zredukuje.

No dobra, czas brać się do roboty, bo przecież chcemy kapuchę niebawem jeść.

Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę

Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • pęczek koperku
  • 2 dymki
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kapustę myjemy i szatkujemy wraz z liśćmi zewnętrznymi.
  • Poszatkowaną kapustę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
  • Odcedzamy.
  • Nasza kapusta zmniejszy swoją objętość.
  • Zaczynamy dusić ją na niewielkim ogniu, podlewając kilkoma łyżkami wody.
  • Dodajemy przyprawy i cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy połowę koperku pokrojonego wraz z gałązkami, dymkę i smalec oraz przyprawy.
  • Dusimy jeszcze kilka-kilkanaście minut.
  • Przed samym podaniem dosypujemy pozostały koperek i doprawiamy octem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mloda-kapusta-szybki-przepis-mloda-kapuste/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *