Fit | Sałatki/Surówki

Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek

20 września 2016

Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie.

jesienna-surowka

Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole 😉

Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce.

Sosik to połączenie oliwy, przypraw i musztardy z sokiem z cytryny. Jeśli nie chce Wam się robić tak rozbudowanej wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany czy sama oliwa z odrobiną soli i cukru.

Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu.

Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek

Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek

Składniki

  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka
  • 2 gałązki natki
  • 1 niewielka marchewka
    Sos
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Składniki na sos wymieszać
  • Składniki surówki umyć i pokroić.
  • Wrzucić warzywa do miski, polać sosem, wymieszać.
  • Posypać natką.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *