Waniliowy dżem pomidorowy

dzem z pomidorów

Przetwory z pomidorów? Keczup, przecier, sos… Ale żeby dżem? Tak, tak.

Ten dżem zaskakuje swoim smakiem dzięki połączeniu pomidorów i słodkiej nuty wanilii.

Koniecznie trzeba spróbować. Gratis rozchodzący się w mieszkaniu niepowtarzalny zapach gotujących się pomidorów… bezcenne 😉

Sprawdzi się jako samo smarowidło na chlebek, jak również na domową wędlinkę. Polecam.

Waniliowy dżem pomidorowy

Waniliowy dżem pomidorowy

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 0,75 szkl cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania

  • Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem.
  • Usuwamy skórkę.
  • Pomidory kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy cukier, sok z cytryny i przekrojoną i wydrążoną wanilię.
  • Dusimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 3h)
  • Przekładamy do sparzonych słoików.
  • Zakręcamy.
  • Pasteryzujemy 15 min.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/waniliowy-dzem-pomidorowy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany