Przetwory

Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika

10 sierpnia 2018

Jak pisałam już nie raz chyba, moja sąsiadka jest właścicielką najlepszych pomidorów, jakie jadłam w życiu. W sezonie, czyli mniej więcej teraz, już któryś rok z rzędu biorę od niej pomidory. W tym roku pobiłam swój własny rekord i miałam do przetworzenia jakieś 30 jeśli nie więcej kilogramów pomidorów.

Wszystko dlatego, że wraz z mężem lubimy pomidory i doceniamy jeśli są dobre, ale lubimy też dobrze zjeść i wiedzieć co jemy. Dla mnie nie ma większej nagrody niż otwarty słoik przetworów i mój mąż mruczący, że tak dobrego dżemu to nie jadł. Ale lubimy nie tylko dżemy, bo wszelkie keczupy też. A taki sos pomidorowy, co prawda keczupem nie jest, ale ma dość uniwersalne zastosowanie. W wersji najprostszej, otwieramy słoik, podgrzewamy sosik gotując równolegle makaron i obiad mamy gotowy. Jeśli jeszcze mamy kawałek kiełbaski, to jesteśmy już w jedzeniowym niebie 😉

A przepis na sos cygański, z lekkimi moimi modyfikacjami, dostałam od sąsiadki.

Ja oczywiście sparzam i obieram pomidory przed poddaniem ich jakimkolwiek zabiegom. A ponieważ lubię widzieć delikatne kawałeczki papryki w sosiku, to nie blenduje sosu na idealnie gładką masę. Wy robicie oczywiście tak, jak lubicie, łącznie z dodatkiem przypraw. Część osób może chcieć dodać więcej soli, część więcej cukru o ile nie macie wystarczająco słodkich pomidorów.

Wybieramy dowolną metodę pasteryzacji.

Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika

Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 8 papryk (dałam różnokolorowe)
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże cebule
  • 1 strączek papryki chilli z pestkami
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparzyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka.
  • Cebulę pokroić na półplasterki, zeszklić na oliwie i dodać pokrojoną w paski paprykę.
  • Dusić ok 15 minut.
  • Cebulę z papryką dodać do pomidorów wraz z przyprawami.
  • Dusić do porządanej konsystencji (u mnie ok 4-5h), na wolnym ogniu.
  • Zblendować.
  • Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sos-cyganski-z-pomidorow-ostry-sos-pomidorowy-do-sloika/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *