Przetwory

Sałatka z cukinii i buraków do słoika

1 września 2016

buraczki marynowane z cukinią

Dzisiaj przepis na sałatkę z cukinii i buraków. Taka sałatka to już pełne, gotowe danie, które wystarczy zaserwować do obiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy 😉

Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę w garnku do ich gotowania, to w zasadzie obiad masz gotowy bezstresowo i możesz czas poświęcić swoim gościom.

Mnie specjalnie do wypróbowania tego przepisu nie trzeba było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam 😉

Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną.

Sałatka z cukinii i buraków

Sałatka z cukinii i buraków

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
    Zalewa
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania

  • Buraki myjemy i gotujemy do miękkości.
  • Buraki studzimy i obieramy a następnie ścieramy na tarce.
  • Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem.
  • Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy i przekładamy do słoików
  • Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy gotujemy ok 10 min.
  • Gorącą zalewą zalewamy buraczki.
  • Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *