Przetwory

Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą

5 listopada 2018

Dzisiaj trochę nietypowo, bo jeszcze przetworowo. Zapraszam na jabłka na ostro. U mnie z czosnkiem, cebulą i ziołami prowansalskimi. Nieco nietypowe, ale jakże pyszne zestawienie.

Jeśli macie jakieś jabłka do przetworzenia, koniecznie wypróbujcie ten  wariant na ostro.

Pisałam wam niedawno na facebooku, że odkryłam tamtejszy Marketplace. Świetna sprawa. Blisko siebie, możecie znaleźć kogoś, kto chce coś sprzedać lub oddać. Tak właśnie znaleźliśmy jednych Państwa, którzy chcieli pozbyć się w śmiesznej cenie niepryskanych jabłek. Kupiłam ich naprawdę sporo i trzeba było jakoś je przerobić, bo z braku piwnicy i balkonu, długo by nie poleżały.

Robiłam i bez cukru, robiłam i z cukrem i całość pakowałam do słoików na ciężkie zimowe dni. Teraz przyszedł czas na jabłka na ostro. Wcześniej, robiłam jabłka z cebulką do wątróbki, ale powiem szczerze, że dodatek ziół prowansalskich, bardzo poprawia smak całości.  No i czosnek. Jabłka w takiej formie są świetnym dodatkiem zamiast przesłodzonej żurawiny do wszelkiego rodzaju pieczeni czy nawet mięs w sosie. Mają wyrazisty smak. Jabłka możecie pakować do słoików w zasadzie nawet po 30 minutach duszenia, wszystko zależy od tego, jakie jabłka macie. Ja lubię jednak jabłka trochę dłużej podusić z czosnkiem i cebulą, aby smaki dobrze się połączyły. Pierwsze duszenie to około 30-45 min, aż jabłka się rozpadną. Drugiego dnia dodaję czosnek, cebulę i przyprawy i duszę ponownie. Jeśli skorzystacie z metody ekspresowej, jabłka będą jasne. Moje, dwudniowe, są ciemne.

Jabłka z powodzeniem możecie zapasteryzować i trzymać przez całą zimę.

Ja pasteryzuję jak zwykle słoiki w piekarniku, bo szkoda mi zabawy z wodą i garnkami.

Cebulę podsmażamy koniecznie na oleju. Przetwory z masłem długo nam nie postoją. Jeśli jednak robicie takie jabłka jako dodatek na już, do obiadu. Cebulę podsmażcie na maśle, doda całości smaku. Cebulę kroję w piórka. Jeśli nie lubicie wyczuwalnej cebuli, to pokrójcie ją drobniutko.

Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą

Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
  • Dusimy z niewielką ilością wody, aż jabłka się rozpadną.
  • Drugi dzień:
  • Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.
  • Dodajemy do jabłek.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i też dodajemy.
  • Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  • Dodajemy zioła prowansalskie.
  • Dusimy razem ok 30 min lub dłużej.
  • Przekładamy masę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-na-ostro-do-mies-z-czosnkiem-i-cebula/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *