Przetwory

Dżem z malin z borówką amerykańską, dżem malinowy

30 lipca 2018
Jump to recipe

Dzisiaj coś dla łasuchów, lubiących słodki smak. Pyszny dżem z malin z dodatkiem borówki amerykańskiej oraz szczypty przypraw jak kardamon i cynamon. Ja dodatkowo dla podkręcenia smaku dżemu, dodałam laskę wanilii.

Dżem wychodzi dość słodki, ale nie wykrzywia buzi od słodkiego smaku 😉 Świetny jako dodatek do deserów, nadziewania naleśników czy przekładania ciast.

A swoją droga, to jak mówicie d-żem, czy dżem ? Ja jako dziecko nie lubiłam dżemów i tej kanciastej nazwy też nie 😉 Kojarzył mi się z kwaśnymi produkcjami porzeczkowymi mamy (sorki mamo;) Warto, jeśli lubicie cząstki owoców, podzielić maliny na dwie części. Jedną dodać na początku razem z cukrem, borówką i przyprawami, a drugą partię pod koniec gotowania. Dzięki temu ta pierwsza partia owoców nam się rozgotuje robiąc bazę pod dżem, a druga partia zapewni fajne, wyczuwalne w smaku owoce.

Ilość dodawanego cukru jest rzeczą umowną. W dużej mierze zależy od waszych osobistych preferencji ale również odmiany owoców jakie kupicie. Niektóre odmiany są mniej lub bardziej słodkie, co tam, nawet jak spadnie deszcz, to maliny już smakują inaczej.  Jeśli spróbujecie dżemu i wyda wam się zbyt słodki, zawsze można ratować się dodając sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *