Dżem dyniowo jabłkowy

dżem z dyniiRok temu po raz pierwszy, na bazarku z lokalnymi produktami od rolników, spróbowałam dżemu z dynii. W sumie dynia u nas nie jest zbyt popularna a dżem był tak świetny w smaku… Taki inny od innych. Nie za słodki, nie kwaskowaty. Taki i na kanapkę i jako nadzienie do bułeczek czy rogali. No ale dżem z warzywa…tak się nie godzi;)

ale ten smak…I taki jest właśnie przepis na dżem z dynii. Poza momentem obrania dynii ze skórki, którego to momentu nie znoszę, to wykonanie go,  to sama przyjemność.

Dżem dyniowo jabłkowy

Dżem dyniowo jabłkowy

Składniki

  • 2 kg miąższu dynii
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg cukru
  • cynamon, kardamon, imbir

Sposób przygotowania

  • Dynię i obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy cukier i dusimy ok. godziny.
  • Po tym czasie dodajemy przyprawy i dusimy 10 min.
  • Jeśli konsytencja dżemu nam odpowiada, przekładamy do słoików.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-dyniowo-jablkowy/

dzem dyniowy

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany