Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie!

zakwas1

Jeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy.

Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Świetny w anemii, odbudowuję florę bakteryjną jelit, wzmacnia odporność, pomaga unormować ciśnienie krwi…i wiele więcej.

Taki zakwas możemy użyc do zrobienia barszczu, albo pić go codziennie po 0,5 – 1 szkl. Zakwas możemy odcedzić i przechowywać w zamykanych szklanych butelkach. A użyte do zrobienia zakwasu buraczki, możemy z powodzeniem wykorzystać do sałatki(wystarczy zestrzeć na tarce, dodać np cebulkę i ogórka) lub też do zupy.

zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać prawdziwy chleb (też robiony na zakwasie) lub kilka łyżek soku z ogórków. Taki dodatek przyspieszy nam powstawanie zakwasu.

Zakwas jest gotowy po 7-10 dniach. Codziennie warto usunąć zbierająca się na nim piankę i delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką.

Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie!

Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie!

Składniki

  • 5-6 sporych buraków
  • 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 cebula
  • kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w grube plastry.
  • Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
  • Dodajemy do buraków.
  • Dodajemy przyprawy
  • Wodę zagotowujemy z solą, czekamy aż wystygnie i zalewamy nią buraki.
  • Jeśli decydujemy się na dodatek chleba, kładziemy go na wierzch
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-z-burakow-na-barszcz-i-na-zdrowie/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany