Dania bezmięsne | Pozostałe | Sylwester

Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa

31 stycznia 2017

Drożdżowe krążki są hitem każdej imprezy, nawet tej, gdzie piwa nie ma. Są mięciutkie, idealne wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever 😉

Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie 😉 Trzeba poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu. Zawsze wychodzą.

Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego.

Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste.

Jeśli lubicie wariant „puchaty”, to rozwałkujcie grubiej ciasto. Ja wałkuję je dość cienko, na ok 3 mm.

Jeśli planujecie je zrobić na imprezę, gdzie jest więcej niż 3 panów, to proponuję podwoić porcję. Jeśli lubicie eksperymentować, to gotowe ciasto podzielcie na kilka części i do każdej dodajcie inny dodatek (zioła, przyprawy itp). Jedno bazowe ciasto, pozwoli nam na stworzenie wielu smaków.

Drożdżowe krążki do piwa

Drożdżowe krążki do piwa

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • szczypta soli
  • przyprawy (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Jeśli robimy warianty smakowe, ciasto dzielimy na części i dodajemy do każdej inne przyprawy.
  • Ciasto wałkujemy dość cienko.
  • Kubkiem wycinamy krążki.
  • Smażymy na złoto z obu stron.
  • Podajemy z piwem, sosami
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/drozdzowe-krazki-piwa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *