Nalewka z czarnej porzeczki – smorodinówka

porzeczkówka smorodinówka

Kiedyś nie byłam miłośniczką nalewek, dopóki nie zamieszkałam w Krk i nie trafiłam do Szambelana. Tak, zdecydowanie ta nalewka posmakowała nam najbardziej. Przyszedł czas na robienie swojej. Z tego przepisu korzystam od 5 lat i nalewka zawsze wychodzi idealna.

Nalewka z czarnej porzeczki – smorodinówka

Nalewka z czarnej porzeczki – smorodinówka

Składniki

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • woda (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Porzeczki myjemy, szypułkujemy.
  • Przesypujemy warstwami do słoja przesypując cukrem.
  • Odstawiamy na parapet na ok. 4 tygodnie.
  • Co kilka dni potrząsamy słojem w celu wymieszania.
  • Po 4 tygodniach sok zlewamy a owoce zalewamy wódką.
  • Po kolejnych 4 tygodniach, zlewamy nastaw.
  • Mieszamy sok, nastaw i spirytus.
  • Jeśli smak nam nie odpowiada, możemy dodać zagotowanej z cukrem wody.
http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-z-czarnej-porzeczki-smorodinowka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany