Nalewki

Nalewka cytrynowa – cytrynówka

5 sierpnia 2015

nalewka cytrynowa

Domowa nalewka to idealny dodatek do rodzinnych spotkań, czy miłych pogawędek w gronie przyjaciół.

Nalewka kojarzy się zwykle z subtelnym, damskim napitkiem. Ta ma wielu zwolenników wśród mężczyzn. Mój mąż lubi ją sączyć szczególnie latem.

Latem też w sklepach znajdziemy całkiem niezłe cytryny na nalewkę, chociaż nalewkę z cytryn, najlepiej robić w zimie, kiedy mamy sezon na cytrusy. Idealna cytryna na nalewkę nie będzie za duża, ale soczysta, z cienką skórką.

Nabraliście ochoty? To zaczynamy!

Nalewka cytrynowa – cytrynówka

Nalewka cytrynowa – cytrynówka

Składniki

  • 10 cytryn
  • 1 l. siprytusu
  • 2-3 szkl. wody (w zależności od instensywności jaką chcemy uzyskać)
  • 2 szkl. cukru

Sposób przygotowania

  • Cytryny przekrawamy na połówki i zalewamy spirytusem.
  • Odstawiamy w ciemnym miejscu na 24h pod przykryciem.
  • Cytryny wyciągamy ze spirytusu i wyciskamy z nich sok na wyciskarce.
  • W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, do rozpuszczenia.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Jeśli nie lubimy miąższu w nalewce, wycisnięty sok odcedzamy.
  • Ostudzoną wodę z cukrem, wycisnięty sok łączymy ze spirytusem.
  • Przelewamy do butelek.
http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-cytrynowa-cytrynowka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. pyszna z pewnością;) chętnie skorzystam z przepisu;a zapraszam do wypróbowania moje nalewki:malinową,jeżynową,wiśniową,tutti frutti:pozdrawiam

  2. Dlugo szukalem odpowiedniego przepisu na cytrynówke, która nie miala byc nalewka, dochodzaca tygodniami, ale aromatyczna wódka na impreze. Mialem tylko 2 dni, a wiekszosc przepisów byla przewidziana na dluzszy okres ekstrakcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *