Mąka kukurydziana

Mąka ta ma charakterystyczny żółty kolor. Powstaje w wyniki mielenia ziaren kukurydzy.

Sama w sobie nie zawiera glutenu, nadaje się więc dla osób unikających w swojej diecie z różnych względów glutenu.  Jednak abyśmy byli pewni, że mąka jest wolna od glutenu, musimy szukać takiej informacji na opakowaniu. Często dzieje się tak, że mąka jest mielona w tych samych młynach co mąka pszenna.

Mąka kukurydziana charakteryzuje się wysoką zawartością skrobii, dzięki czemu stosowana jest w takich wypiekach, gdzie nie potrzeba wytworzenia tzw. siatki glutenowej. Zawiera ok 3,4% błonnika a także dużą ilość białka oraz witaminy z grupy A,E i B.

W Polsce stosunkowo mało popularna i używana głównie przez osoby na diecie bezglutenowej. W kuchni wschodu mąka kukurydziana występuje za to w wielu przepisach.  Polecana  do naleśników, placków, szarlotek oraz jako zagęstnik do zup i sosów.

Ja często używam jej do podsypywania ciasta na pizzę czy też chlebów.

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *