Kminek

kminek Kminek to przyprawa nieco niedoceniana i mało używana. Często nie sięgamy po nią, bo ktoś jej w domu nie lubi ze względu na charakterystyczny, ostrawy smak. Ja też jako dziecko nie lubiłam kminku, co nie przeszkadza mi teraz go uwielbiać i dodawać do każdego pieczonego chleba.

Nazywany bywa również karolkiem lub karulkiem.

Kminek zwyczajny znany jest od tysięcy lat. Źródła podają, że używany był już w starożytnym Egipcie i Rzymie. W średniowieczu wierzono, że kminek zapobiega kradzieży rzeczy w jakiej się znajduje. I tak kminek dziewczyny podawały chłopakom, żony mężom, karmiono nim również trzodę i ptactwo, lub dodawano chleb z kminkiem to klatek dla ptaków.

Kminek to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. W Polce kminek uprawiany jest w części północnej. Największymi eksporterami kminku są Węgry i Holandia.

Właściwości

Kminek doskonale wspomaga układ trawienny. Użyty w potrawie kminek, przyspiesza trawienie, wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit. Pomaga na problemy żołądkowe: działa wiatropędnie, pomaga w zaparciach. Przy problemach żołądkowych u dzieci, zalecana jest herbatka z dodatkiem kminku.

Ale działanie kminku to nie tylko układ pokarmowy. Pomaga również w leczeniu kataru siennego oraz  w leczeniu przeziębień, gdyż ma działanie bakteriobójcze. Na bolące gardło zaleca się płukanki z nasion kopru. W czasie menstruacji, kminek łagodzi nieprzyjemne skurcze.

Rzcieńczony olejek z kminku sprawdzi się również w problemach ze skórą jak łuszczyca czy zakażenie bakteryjne. Napary z kminku zalecane są również kobietom karmiącym, na zwiększenie laktacji.

Zastosowanie

Bardzo popularna przyprawa w kuchni niemieckiej, austriackiej, litewskiej czy czeskiej. W Czechach popularny jest ser smażony z kminkiem. Ciężko też kupić chleb bez tego dodatku. Jest składnikiem wielu alkoholi w tym kummelu, alaszu czy wódki kminkowej.

W kuchni warto dodawać go do cięższych dań – mięs, kapusty ale również chleba, kiszonek, serów, wytrawnych wypieków czy zup takich jak grochowa, kminkowa czy gulaszowa.

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany