Jak ugotować jajko na twardo

Dzisiaj lekcja druga, w której nauczysz się gotować jajko na twardo.

Zanim przystąpisz do gotowania jajka na twardo, warto zapoznać się z lekcją 1, gdzie mówiliśmy o przygotowaniu jajek do gotowania.

Na wszelki wypadek dla przypomnienia:

1. Jajko musi mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki lub włożyć na kilka minut do miseczki z ciepłą wodą.

2. Jajko wkładamy na osolony wrzątek – pozwoli to nam kontrolować dokładny czas gotowania jajka

Jedyną różnicą w przygotowaniu jajka na twardo jest czas gotowania. Tutaj jajko gotujemy 9-10 minut. Oczywiście, możemy jajko gotować minut 20 dla pewności, ale wtedy będzie miało nieapetyczną szarawą obwódkę.

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *