Jak ugotować jajko na twardo

Dzisiaj lekcja druga, w której nauczysz się gotować jajko na twardo.

Zanim przystąpisz do gotowania jajka na twardo, warto zapoznać się z lekcją 1, gdzie mówiliśmy o przygotowaniu jajek do gotowania.

Na wszelki wypadek dla przypomnienia:

1. Jajko musi mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki lub włożyć na kilka minut do miseczki z ciepłą wodą.

2. Jajko wkładamy na osolony wrzątek – pozwoli to nam kontrolować dokładny czas gotowania jajka

Jedyną różnicą w przygotowaniu jajka na twardo jest czas gotowania. Tutaj jajko gotujemy 9-10 minut w wypadku większych jajek, mniejsze możemy gotować 6-8 minut.

II SPOSÓB

Wkładamy jajko do zimnej i osolonej wody. Zagotowujemy.

Wyłączamy palnik i przykrywamy garnek. Odstawiamy garnek na 10 minut.

Jajka są gotowe!

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Witaj
    Podam przepis mojej teściowej , moim zdaniem jest idealny
    Wkładam jaja do zimnej wody i zagotowywuje .Gdy woda się zagotuje wyłączam gaz i czekam 12 minut , po tym czasie wyjmuje jaja , zawsze są delikatne .
    ps
    nie można długo gotować jajek – obwódka jest szkodliwa

    1. No tak, ja też od jakiegoś czasu gotuję tak jajka, tylko trzymam je 10 minut pod przykryciem (przeczytałam tą metodę u jakiejś innej blogerki). Dzięki za przypomnienie. Wpis uzupełniłam o tą metodę.
      Nie wiedziałam, że obwódka jest szkodliwa, ja ją raczej traktowałam do tej pory bardziej jako nieestetyczną niż szkodliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *