Bez pieczenia | Fit

Lemon Curd z nasionami chia

26 sierpnia 2016

lemon-curd z chiaCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia.

Jak zdrowa jest szałwia hiszpańska (chia), nie muszę chyba nikogo przekonywać. Ale w tym wydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia.

Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a  jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić.

lemon-curd

Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy 😉

Oczywiście, polecam do niego cytryny niewoskowane. Jeśli zaczniecie ich szukać okaże się, że nie są nie do zdobycia. ja kupuję je na lokalnym targu z ekologicznymi produktami.

Lemon Curd z nasionami chia

Lemon Curd z nasionami chia

Składniki

  • 2 cytryny, najlepiej niewoskowane
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (ja użyłam stewii)
  • szczypta soli, kurkumy
  • 3 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania

  • Cytryny myjemy i ścieramy skórkę.
  • Wyciskamy sok z cytryny.
  • Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, cukier, przyprawy.
  • Blendujemy.
  • Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny.
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy.
  • Przekładamy do kubków/szklanek.
  • Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *