Fit | Sosy

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

12 lipca 2015

gazpacho

Jak lato to i chłodnik. Tym razem jednak nie wersji botwinkowej czy ogórkowej a pomidorowej. I to nie byle jakiej!

Przepis przywieziony z podróży po Andaluzji. Pyszny, esencjonalny chłodnik, który możemy serwować zgodnie z naszymi upodobaniami. W końcu, narodowe danie Hiszpanów.

Na wierzch możemy pokroić fetę, ogórka, oliwki czy paprykę. Do środka możemy wrzucić grzanki. Co kto lubi 😉

Bez dodatków możemy po prostu go pić. O ile nie cierpię soku pomidorowego, tak gazpacho uwielbiam, a pan mąż dopomina się ciągle o nie!

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duży ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego (w oryginale z wina jerez)
  • sól, pieprz do smaku
  • do przybrania:
  • feta, grzanki, pomidor, papryka, bazylia

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wykrawamy z nich pestki, które wrzucamy na sito (puszczą jeszcze sok) - używamy sam miąższ.
  • Paprykę pieczemy w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach, aż zacznie nam przypiekać się skórka. Gorącą paprykę wkładamy do reklamówki i szczelnie zamykamy - pomoże nam to usunąć skórkę.
  • Z papryki usuwamy nasiona i kroimy. Wrzucamy do miąższu pomidorowego.
  • Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do pomidorów.
  • Spod pestek pomidorów zlewamy sok i dodajemy do głównego naczynia.
  • Dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, sól i pieprz.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Podajemy z dowolnym przybraniem po schłodzeniu ok 2h w lodówce.

Notatki

Jeśli zupa ma zbyt intensywny smak, możemy dolać wody. Jeśli chcemy uzyskać super gęstą konsystencję, możemy do zupy dodać miąższ chleba i jeszcze raz zblendować. Jeśli nie mieliśmy czasu aby zupa baaardzo się chłodziła, możemy ją serwować z kostkami lodu.

http://mieszamwgarnku.pl/fit/gazpacho-hiszpanski-chlodnik-z-pomidorow/

gazpacho00

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *