Dodatki do dań głównych

Kopytka klasyczne – przepis mojej mamy

25 sierpnia 2015
Jump to recipe

kopytka3

Kopytka to jedne z bardziej lubianych przez nas klusek. Niezwykle uniwersalne. Świetnie smakują prosto z wody okraszone skwarkami, cebulką. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczeni, gulaszy. Mogą być podawane również jako osobne danie z sosem. Mąż uwielbia je odsmażane.

Sycące i uniwersalne, do tego proste do wykonania. Zwykle je robię, jeśli zostaje mi z obiadu ziemniaków. Dodatkowym atutem jest fakt, że są tanie i szybkie w wykonaniu.

Przepis dostałam a raczej podpatrzyłam u mojej mamy. Robiąc kluski zgodnie z nim, na pewno Ci się udadzą.

Nie ma tutaj udziwnień w postaci mąki ziemniaczanej, ta wszak przynależy do klusek śląskich 😉

kopytka2

My lubimy dość drobne kopytka, ale spotykałam się i z takimi po dobrych kilka cm. W sumie wtedy serwowano na głowę 5 sztuk kopytek, a może raczej kopyt ?:)

 

 

Only registered users can comment.

    1. Pewnie, że najlepsze, ale jak kopytka lądują na naszym stole, to zawsze mam dylemat, z okrasą czy sosem i chciałoby się z jednym i z drugim i jak tu wybrać… ehh

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *