Kluski Śląskie

kluski slaskie 3

Moi rodzice pochodzą z centralnej i południowej części Polski, więc kluski śląskie nie gościły w domu gdzie się wychowywałam. Pierwszy raz jadłam je u cioci męża, która mieszka na Śląsku. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, a do tego proste w przygotowaniu, szybko podbiły nasze podniebienia.

Kluski są mięciutkie, idealnie pasują do wszelkiego rodzaju mięs. Mogą być podawane z sosami, ale sprawdzą się również jako osobne danie podane z cebulką czy skwarkami.

kluski slaskie

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
  • Ziemniaki wkładamy do miski, wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Dodajemy jajko, solimy i zagniatamy ciasto.
  • Jeśli ciasto będzie się lepiło (zależy od rodzaju ziemniaków), podsypujemy mąki ziemniaczanej.
  • Urywamy małe kawałki, formujemy w kuleczki i palcem wyciskamy w kluskach dziurkę.
  • Gotujemy we wrzącej wodzie ok 2-3 min od wypłynięcia.
  • Podajemy z sosem lub polane cebulką i skwarkami.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/kluski-slaskie/

kluski slaskie2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany