Gotowana kukurydza z masłem

W Polsce kukurydza kojarzy nam się z popcornem czy też kukurydzą w puszcze. Nie ma co ukrywać, jest jeszcze stosunkowo mało popularna.

Ponieważ to źródło wielu witamin i cennych minerałów a także kwasów OMEGA-3, zachęcam do jej częstego jedzenia.

Dzisiaj zapraszam na najprostszą, gotowaną kukurydzę z masłem. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani też dużej ilości czasu do jej przygotowania. Może być dodatkiem do dania głównego jak i osobnym daniem.

Gotowana kukurydza

Składniki

  • 1 l wody
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • 3 kolby kukurydzy

Sposób przygotowania

  • kolby kukurydzy kroimy na połowy.
  • Wodę zagotowujemy z solą.
  • Wruzcamy kukurydzę i gotujemy ok 10 min.
  • W tym czasie rozpuszczamy masło.
  • Kukurydzę odcedzamy i na talerzu polewamy rozpuszczonym masłem.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/gotowana-kukurydza-z-maslem/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany