Dania bezmięsne | Dodatki do dań głównych

Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem

9 września 2016

Nie napiszę, że pieczona dynia smakuje jak frytki, bo tak nie smakuje:) Ale jest równie dobra! Jeśli jesteś na diecie, to idealne rozwiązanie na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu.

Do pieczenia idealna jest okrąglutka i mała dynia odmiany hokkaido. Przystawka, przekąska czy jak to nazwiemy jest prosta w wykonaniu i zadowoli każdego.

Możemy pałaszować ją samą z jakimś pysznym sosikiem, albo w towarzystwie innych warzyw. Zawsze jednak będzie przepysznie.

Kolejnym plusem dania jest fakt, że dużo się tutaj nie napracujemy. Jeśli użyjecie dyni hokkaido, to nie musicie bawić się w obieranie dynii, ponieważ skórka pięknie nam mięknie w czasie pieczenia.

dynia2

Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem

Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem

Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • oliwa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  • Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry lub w kawałki przypominające frytki.
  • Dynię rozkłądamy na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą
  • Dynię posypujemy ziołami, czosnkiem, solimy i pieprzymy.
  • PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/dynia-pieczona-z-ziolami-i-czosnkiem/

 

Zapisz

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *