Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

Ten kompot to napój, który albo się lubi, albo omija szerokim łukiem.  Chyba w niewielu domach pojawia się ona na Wigilię, właśnie z tego powodu, że któryś z członków rodziny go nie lubi. U nas w domu kompot wigilijny z suszu jest od zawsze. To właśnie zapach gotowanych suszonych owoców kojarzy mi się nierozerwalnie z datą 24 grudnia.  Kompotu gotujemy akurat tyle, żeby było tylko i wyłącznie na Wigilię, nie pijemy go w pozostałe dni Świąt.

A co zrobić z owocami z takiego kompotu? U nas wyjada je mama, ale są osoby, które np. gotują kaszę ze śliwkami na kompocie, więc owoce dodają również do kaszy.

Kompot prawdopodobnie w każdym domu smakuje również odmiennie. Jego smak zależy od ilości cukru ale również użytych owoców. Możemy kupić gotowe tacki z suszonymi owocami (uwielbiam ten zapach), ale my zawsze dorzucamy więcej owoców. Jeśli pokusicie się o wizytę na lokalnych bazarkach zobaczycie, że owoce mogą być suszone ale również wędzone. To właśnie te wędzone nadadzą głębszego aromatu daniom czy w naszym wypadku kompotowi. Do kompotu oprócz suszonych jabłek, gruszek, śliwek, żurawiny (w tym roku świeżej), dodaję kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek. Oczywiście, dodajcie owoce takie jak lubicie lub jakie macie pod ręką. Ponieważ gruszki są najtwardsze z całego suszonego towarzystwa, gotuję je osobno a dopiero potem dodaję do całej menażerii kompotowej.

Jeśli nie chcecie, żeby kompot był tylko słodkim ulepkiem, podczas jego gotowania możemy dorzucić do garnka laskę cynamonu i kilka goździków.

My podajemy kompot odcedzony, ale możecie podać go również z owocami.

Co dom to spotkacie różne przepisy na kompot wigilijny. W niektórych pojawia się np. sok z pomarańczy czy plastry pomarańczy. Dla mnie to nie typowo polski owoc, więc nie robię tego typu udziwnień.

Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

Czas przygotowania 4 godzin/y

1 godzina

5 godzin/y

Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 3 suszone gruszki
  • garść suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g żurawiny
  • cukier do smaku
  • kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek
  • 1,5 l wody
  • laska cynamonu, 5 goździków

Sposób przygotowania

  • owoce bez gruszek zalewamy wodą na 4h i odstawiamy.
  • Gruszki zalewamy wodą osobno i również odstawiamy na 4h.
  • Gruszki gotujemy osobno przez ok 40-60 min.
  • Pozostałe owoce gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min, dodając przyprawy i cukier.
  • Pod koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek.
http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany