Do picia

Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek

9 października 2017
Jump to recipe

Jesień to czas, kiedy u nas robi się dość dużo soków, do bieżącego picia. Warzywa są soczyste, świeże, warto więc wykorzystać ten czas, na zrobienie domowego soku. Do soku możemy użyć w zasadzie dowolnych warzyw. Jedyne co potrzebujecie, to dobrej jakości warzywa i sokowirówka. Są wolnoobrotowe sokowirówki, ale ja posiadam taką zwykłą i sok z niej spełnia wszystkie moje wymogi smakowe, więc przy takiej sokowirówce pozostanę 😉

Taki domowy sok, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ jest bardzo sycący. Jeśli chwilę postoi, widać odkładający się w nim osad z warzyw  i owoców.

 Wiele osób nie lubi określonych warzyw, dlatego sok możecie skomponować dowolnie, z takich warzyw i owoców, jakie lubicie czy jakie macie dostępne pod ręką. Fajną sprawą jest to, że możemy nawet regulować ilość poszczególnych składników, dzięki czemu np. możemy otrzymać sok z marchewki z dodatkiem jabłek – który będzie bardziej marchewkowy niż jabłkowy. To fajny sposób na przemycenie np. dziecku witamin z warzywa, którego normalnie nie jada. Tutaj może stanowić dodatek do soku, a nie główny jego składnik.

Ja osobiście preferuję kompozycje:

  • burak, marchew, jabłko
  • burak, marchew, jabłko seler
  • marchew, jabłko
  • burak, seler naciowy, jabłko

w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy.

Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać do pracy lub przygotować sobie  wieczorem i wypić rano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *