Do chleba

Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami

23 grudnia 2015

pasta kanapkowa z fasoli

Pasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa.

W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów.

Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy.

Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami możemy wybrać w zależności od własnych upodobań.

fasola

Pasta nie jest mdła a z podanych ilości wyszło całkiem pikantne smarowidło.

pasta z fasoli

Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami

Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1 szklanka fasoli
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Cebulkę obieramy i szklimy na maśle.
  • Dodajemy do fasoli razem z przyprawami.
  • Dodajemy oliwę i blendujemy.
  • Pomidory siekamy i posypujemy pastę.
  • Mieszamy łyżką.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-z-fasoli-do-chleba/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *