Hummus z bobu z miętą

hummus4

Lubicie hummus? My bardzo. Tym razem lekka wersja hummusu z bobu z miętą i cytryną!

Orzeźwiająca mięta i bób to nieco niezwykłe połączenie, ale sprawdza się idealnie!

Doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy dbają o linię jednak nie chcą rezygnować z tego przysmaku.

Lubimy hummus z dużą ilością oliwy, idealny jest wtedy do maczania w nim chleba. Jeśli chcemy używać go jako sos do warzyw czy innych celów, nie dolewamy na wierzch tyle oliwy.

Hummus z bobu z miętą

Hummus z bobu z miętą

Składniki

  • 200 gr obranego bobu
  • sok z połowy średniej cytryny
  • 10 listków świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy extra virgin + oliwa do dekoracji na wierzch
  • starta skórka z całej cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Wrzucamy bób na wrzącą wodę na ok. 5-10 minut.
  • Bób chłodzimy pod zimną wodą i obieramy.
  • Wszystkie składniki poza oliwą blendujemy.
  • Dodajemy oliwę wolny strumieniem. Jeśli potrzeba więcej oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji to ją dodajemy.
  • Przekładamy do miseczki, dekorujemy również oliwą
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/hummus-z-bobu-z-mieta/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany