Do chleba | Przetwory

Domowe, suszone pomidory w oliwie

11 września 2017

Pomidory suszone w domu, robię już trzeci z kolei rok. Są bardziej mięsiste niż te kupne. Doprawione też według Waszego smaku. Niestety, te pomidory sklepowe, nie wszystkie mi smakują, a cena tych lepszych, jest dość wysoka. W sumie nie dziwię się, bo jeśli powiem Wam, że do tych dwóch słoików, zmieściło się 2  kg pomidorów (przed wydrążeniem), do tego dodamy cenę dobrej oliwy, którą musimy zalać pomidory, to robi się cena dość wysoka za taki słoik. A o prądzie/gazie wydanym na suszenie pomidorów już nie wspominam 😉

W każdym razie, jeśli należysz do takich masochistów jak ja i lubisz samodzielnie wszystko robić, polecam Ci takie domowe pomidorki.

U mnie jak to zwykle przepis podstawowy, ale możecie do środka dodać ząbki czosnku, ostrej papryki czy kawałki fety. Takie pomidorki trzymamy w lodówce. Szczególnie te z fetą mają dość krótki termin ważności, więc weźcie to pod uwagę.

Temperatura do jakiej podgrzewacie olej/oliwę nie może być zbyt wysoka. Dlaczego? Zalewając gorącą oliwą pomidory, zaparzycie je i spuchną. A nam chodzi o ich konserwację. Jak poznać właściwą temperaturę oleju/oliwy? Powąchajcie ciepły tłuszcz. Powinien zacząć pachnieć intensywniej. Możemy zalać pomidory mieszanką 1:1 oleju z oliwą. Pamiętajcie, że nie wylewamy zalewy po zjedzeniu pomidorków. Użyjcie jej jako bazy do sosów do makaronu czy sałaty.

Ja zwykle robię suszone pomidory z odmiany lima. Wychodzą smaczne a i wielkościowo idealnie wpasowują się w gabaryty słoików. Wydrążyć pomidory można na kilka sposobów. Wiadomo, przekrawamy pomidor i łyżeczką usuwamy miąższ. Ale ile tego miąższu usuniemy, zależy od nas. Niektórzy mogą preferować bardziej „mięsiste” suszone pomidory, inni bardziej cienkie. Wiadomo, im więcej miąższu zostawimy w środku pomidora, tym dłużej będziemy je suszyć.

Możemy suszyć pomidory w specjalnych maszynach, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły piekarnik z temperaturą 100 stopni. Niestety nie mam balkonu ani możliwości suszenia pomidorów na balkonie, ciężko mi więc powiedzieć, jak to się suszy pomidory na słońcu 😉 Możecie poczuć się jak we Włoszech i sami wypróbować tej metody.

Czas suszenia zależy od wielkości pomidorów i tego ile miąższu zostawimy, jednak zwykle jest to 24-48h.

Domowe, suszone pomidory w oliwie

Domowe, suszone pomidory w oliwie

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • olej/oliwa do zalania
    Przyprawy:
  • zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz, ocet winny

Sposób przygotowania

  • Pomidory wydrążamy.
  • Przyprawy mieszamy w misce, dodajemy pomidory i skrapiamy octem.
  • Całość mieszamy.
  • Suszymy pomidory
  • Do każdego słoika dajemy pomidory i ewentualnie ząbki czosnku/paprykę i zalewamy ciepłym tłuszczem.
  • Zakręcamy
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowe-suszone-pomidory-oliwie/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *