Domowe masło orzechowe

masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe kiedyś dla mnie nie do zjedzenia. Sklepowe, zapychające i bez smaku. Co innego domowe masło, z kawałkami orzechów. Masło, które mąż lubi wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.

Idealne na kanapkę, ale również jako baza do wielu przepisów. Do jego wykonania możecie użyć ulubionych orzechów. Mogą to być tylko ziemne, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj orzechy nerkowca czy laskowe. Jeśli chcecie aby masło miało bardziej intensywny smak, warto orzechy najpierw podprażyć 10 min w nagrzanym piekarniku.

Konsytencję masła możecie dowolnie sobie dobierać dodając więcej oleju lub też wydłużając czas mielenia orzechów. My lubimy taką konsystencję z malutkimi kawałkami orzechów.

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Składniki

  • 500 gr orzechów
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Orzechy wrzucamy do robota kuchennego. Jeśli go nie mamy używamy na tym etapie młynka do kawy.
  • Do zmielonych orzechów dodajemy miód, sól i wolnym strumieniem dolewamy olej.
  • Mieszamy/miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji.
  • Gotowe masło przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowe-maslo-orzechowe/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany