Dip z bobu

Lubicie bób? Kiedyś jedzony przeze mnie po prostu – ugotowany. Teraz próbuję różnych bobowych udziwnień i odkrywam nowe połączenia smakowe bobu i cytryny czy bobu z miętą.

Zapraszam Was do świata bobu!

Dzisiaj przepis na dip z bobu. Idealny sosik do maczania czy to warzyw, krakersów jak i czipsów przy grillu czy wakacyjnej imprezie.

Dip z bobu

Składniki

  • 1,5 kubka bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z połowy średniej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 kubka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Bób wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-10 minut.
  • Chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy.
  • Bób, jogurt, sok z cytryny, koperek - blendujemy.
  • Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
  • Odstawiamy do lodówki na 2-3h, dla przegryzienia smaku i zgęstnienia.

Notatki

Sosik może mieć dość rzadką konsystencję, ale jeśli pozwolimy mu odpocząć ok. 2h, zgęstnieje.

http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dip-z-bobu/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany