Sernik Królewski

Dzisiaj zapraszam na niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę.

Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta a sernika robią ciasto. Samo ciasto też jest pyszne i doskonale współgra z warstwą serową

Sernik w smaku bardzo serowy. Zdecydowanie z gatunku tych ciężkich, czyli takich, jakie my lubimy i uważamy za prawdziwe serniki 😉 Mąż nie mógł się go nachwalić i na pewno odkurzę ten przepis i będę częściej do niego wracać

Przepis baaardzo długo w naszej rodzinie, chociaż przyznam, że ciasto to robimy rzadko. Bynajmniej nie dlatego, że niedobre, tylko zawsze jest do wyboru tyle przepisów i jakoś pada zwykle na inny rodzaj sernika.

Do sernika użyłam sera moim zdaniem najlepszego na rynku – w białym kubeczku, nie mylić z wiaderkowymi, dostępnym w dwóch gramaturach 250 i 450 g. Dlaczego ten właśnie ser? Nie jest rzadki, nie trzeba go odcedzać, jest serowy w smaku, doskonale smakuje sam w sobie, nie jest kwaskowy i nie trzeba go mielić 😉 Ufff, zalet pewnie znalazłoby się więcej.

Jeśli używacie zwykłego sera białego, to trzeba go trzykrotnie zmielić. Jeszcze kwestia kakao. Ja miałam kakao kupione na wagę w sklepie z herbatami. Nie było bardzo ciemne, więc dałam go coś koło 5-6 łyżek. Sami oceńcie, jaki kolor daje Wasze kakao, bo jest kilka rodzajów dostępnych na rynku i w zależności od preferencji dodajcie mniej lub więcej.

Sernik Królewski

Sernik Królewski

Składniki

    Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek śmietany
  • 200 g masła
  • 4-5 łyżek kakao
    Warstwa serowa
  • 5 jajek
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1-1,2 kg sera białego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki.
  • W tym czasie robimy warstwę serową.
  • Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
  • Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat.
  • Na końcu dodajemy kaszę i mąki. Mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
  • Mieszamy szpatułką.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciemnego ciasta.
  • Lekko dociskamy do dna.
  • Wykładamy warstwę serową i na górę ścieramy 1/3 ciasta.
  • Pieczemy ok 1h w 180- stopniach.
  • Studzimy w piekarniku.
  • Sernik najlepszy jest na kolejny dzień.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krolewski/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany