Sernik krakowski

sernik krakowski

Sernik krakowski… tak, to niewątpliwie wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak jeszcze jako dziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem.

Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów 😉 Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się niedopiekać, więc pieczemy go jakieś 15 min sam i dopiero potem wylewamy serową warstwę.

Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:)

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Składniki

    Ciasto
  • 240 gr mąki
  • 160 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
    masa serowa
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.
  • Chowamy do lodówki na 30min - 1h
  • Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki.
  • Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach
    Masa serowa
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
  • Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą.
  • Żółtka ubijamy na puch z cukrami.
  • Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy.
  • Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Wykładamy masę serową na podpieczony spód.
  • Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta.
  • Pieczemy jeszcze ok 60 min.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krakowski/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany