Rogaliki

Drożdżowe rogaliki s. Anieli

4 lipca 2015

rogale3

Zawsze lubiłam wszelkiego rodzaju rogaliki czy ciasteczka. Takie słodkości „na raz”. Jest z nimi trochę pracy, ale zwykle nie tracą świeżości jak zwykłe ciasta i można je zdecydowanie dłużej przechowywać.

Podczas jednej z wizyt u rodziców trafiłam na program Anielska kuchnia, gdzie siostra Aniela gotowała pyszności. Tym razem robiła drożdżowe rogaliki z ciasta topionego. Dla mnie była to nowość, więc postanowiłam szybko sprawdzić, co też z takiego topionego ciasta może wyjść

rogale drożdżowe

A wychodzą z niego naprawdę niesamowite rogaliki, od których ciężko się oderwać.

Ja nadziewam je ulubionymi różanymi powidłami i przechowuję w puszcze na ciastka.

Proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo  znikają błyskawicznie.

rogale2

Drożdżowe rogaliki s. Anieli

Drożdżowe rogaliki s. Anieli

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka średnio miękkiego masła
  • 1 całe jajko, dodatkowo 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier do posypania
  • marmolada do nadziewania

Sposób przygotowania

  • Mleko lekko podgrzewamy - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Rozkruszamy drożdze i dosypujemy cukier. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować.
  • Mąkę przesiewamy, masło siekamy i mieszamy z mąką.
  • Do mąki dodajemy drożdże, całe jajko i sól i zarabiamy ciasto.
  • Ciasto formujemy w kulę i wkładamy ją do garnka z wodą, lekko podtapiając.
  • Wyrośnięte ciasto poznamy po tym, że wypłynie na powierzchnie wody.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na części i rozwałkowujemy je w okrąg.
  • Okrąg kroimy po przekątnych jak pizze w 8 kawałków.
  • Na każdy trójkącik nakładamy farsz przy szerszej krawędzi.
  • Zawijamy i delikatnie zakrzywiamy w rogalik.
  • Rogaliki smarujemy żółtkiem i jeśli lubimy posypujemy dodatkowo cukrem.
  • Pieczemy na papierze przez ok. 20 min w temp 180 stopni.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/rogaliki/drozdzowe-rogaliki-s-anieli/

rogale

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *