Polewy do ciast

Polewa czekoladowa do ciast

24 marca 2016

polewa czekoladowa do ciasta

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo.

Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem.

Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię 😉 dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej.

Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce.

Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami.

Polewa czekoladowa do ciast

Polewa czekoladowa do ciast

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 75 g czekolady min 70% kakao
  • 75 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

  • W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem.
  • Uważamy, żeby się nie zagotowała.
  • Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w mniejsze kawałki czekoladę.
  • Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/polewy-do-ciast/polewa-czekoladowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *