Polewa czekoladowa do ciast

polewa czekoladowa do ciasta

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo.

Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem.

Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię 😉 dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej.

Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce.

Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami.

Polewa czekoladowa do ciast

Polewa czekoladowa do ciast

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 75 g czekolady min 70% kakao
  • 75 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

  • W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem.
  • Uważamy, żeby się nie zagotowała.
  • Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w mniejsze kawałki czekoladę.
  • Mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/polewy-do-ciast/polewa-czekoladowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany