Dania bezmięsne | Fit | Inne

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

10 czerwca 2016

chia pudding truskawkowy

Sezon na truskawki w pełni. U nas tym razem pudding. Idealny jako deser, przekąska czy kolacja. Pyszny pudding truskawkowo-rabarbarowy z szałwią hiszpańską (chia).

Uwielbiamy wszystko co zawiera nasionka chia. To nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy dodatek do naszej codziennej diety.

Co takiego niespotykanego jest w szałwii hiszpańskiej? To doskonałe źródło kwasów omega-3. Nasiona chia zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki. Do tego to skarbnica wapnia i żelaza. Chia ma ich więcej niż mleko czy szpinak. Zawiera również potas i całkiem sporo antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki.

Dodatkowo szałwia jest niezwykle wdzięcznym dodatkiem, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, bo jej używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi.

Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru.

chia pudding

Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz.  Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie.

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

Składniki

    Na masę rabarbarową
  • 3 łodygi rabarbaru malinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. wody
    Na pudding
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść truskawek

Sposób przygotowania

    Rabarbar
  • Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki.
  • Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min.
    Pudding
  • Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
  • W razie potrzeby dosypujemy nasion chia.
  • Na spód miseczek/pucharków wykładamy masę rabarbarową.
  • Na nią wykładamy masę puddingową.
  • Na górę kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki.
  • Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałów.
  • Posypujemy nimi deser.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *