Boże Narodzenie | Inne

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

18 grudnia 2017

Macie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota 😉 Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową.

Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia 😉 Ale ma być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe.

I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne 😉 Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto lub dwa mniejsze (masy z puszki starczy Wam minimum na dwie sztuki), kupcie dwa opakowania ciasta francuskiego. Możecie też przygotować jedno ciasto z jednego opakowania ciasta francuskiego – wtedy wystarczy odkrojone boki odwrócić i połączyć razem i mamy górę naszej choinki.

Ciastu podoła każdy laik kulinarny.

To co ważne, to gotowa do pieczenia konstrukcja jest dość mało stabilna i ciężka do przeniesienia na blachę do piekarnika lub na papier do pieczenia. Z tego względu układamy spodnią warstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy.

A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki,  z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej.

Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych 😉

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

Składniki

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę.
  • przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia.
  • Wycinamy kształt choinki.
  • Nakładamy masę makową na ciasto.
  • Kładziemy drugi płat ciasta na mak.
  • Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem.
  • Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki.
  • Wykręcamy nacięte gałązki.
  • Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na górze.
  • Całość smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *