Boże Narodzenie | Inne

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

18 grudnia 2017

Macie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota 😉 Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową.

Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia 😉 Ale ma być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe.

I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne 😉 Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto lub dwa mniejsze (masy z puszki starczy Wam minimum na dwie sztuki), kupcie dwa opakowania ciasta francuskiego. Możecie też przygotować jedno ciasto z jednego opakowania ciasta francuskiego – wtedy wystarczy odkrojone boki odwrócić i połączyć razem i mamy górę naszej choinki.

Ciastu podoła każdy laik kulinarny.

To co ważne, to gotowa do pieczenia konstrukcja jest dość mało stabilna i ciężka do przeniesienia na blachę do piekarnika lub na papier do pieczenia. Z tego względu układamy spodnią warstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy.

A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki,  z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej.

Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych 😉

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka

Składniki

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę.
  • przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia.
  • Wycinamy kształt choinki.
  • Nakładamy masę makową na ciasto.
  • Kładziemy drugi płat ciasta na mak.
  • Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem.
  • Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki.
  • Wykręcamy nacięte gałązki.
  • Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na górze.
  • Całość smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *