Ciasta z owocami | Inne

Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser

31 sierpnia 2017

W sumie ostatnio mało piekę. Może to wysoka ciąża, może cukrzyca ciążowa, a może brak lodówki. W każdym razie czasem miło zjeść małe co nieco. A żeby nie było wyrzutów sumienia, to warto, żeby było w miarę zdrowe.  Tak narodził się pomysł na ten deser.

Nie jest to typowe ciasto, nie ukroicie tutaj ładnego, zgrabnego kawałka. Możecie je piec w większej foremce i potem łyżką nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali tego przysmaku, to i tak będzie rewelacyjne.

Muszę zgłębić, czym różni się zachodni cobler od crumble czy w końcu od naszej staropolskiej kruszonki 😉 Ja bym nie nazwała tego deseru owocami pod kruszonką, bo konsystencją górna warstwa nie jest klasyczną kruszonką.  Nie trzyma zwartej formy kruszonkowych farfocelków a jest raczej sypka, co bynajmniej nie ujmuje jej ani wizualnie ani tym bardziej smakowo.

Co ważne, to do deseru możecie użyć dowolnych owoców. U mnie tym razem brzoskwinie i nektarynki. Jedyna uwaga, owoce powinny być bardzo dojrzałe. Podczas pieczenia uwolnią sok, który dodatkowo zwiąże nam górną warstwę i doda potrawie smaczku. Ta sztuka nie uda się, w przypadku niedojrzałych owoców. Oczywiście deser będzie dobry, jednak nie aż tak rozpływający się w ustach.

Polecam wszystkim dbającym o linię. Nie ma tutaj mąki pszennej, jest mała ilość tłuszczu czy cukru, za to mamy same pyszności – orzechy, mąkę migdałową, kokosową, cukier kokosowy oraz olej kokosowy.

Wiecie, co jeszcze w tym daniu jest idealne? Nie wymaga nakładu pracy. Przygotuje je nawet dziecko. Owoce wystarczy pokroić a składniki „kruszonki” przemieszać i macie pyszny deser.

Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser

Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser

Składniki

  • 1 kg soczystych, dojrzałych owoców
    Kruszonka
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 6 łyżek cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • Garść ulubionych orzechów

Sposób przygotowania

  • Owoce układamy na dnie naczynia.
  • Olej kokosowy rozpuszczamy.
  • Wszystkie składniki kruszonki mieszamy w misce.
  • Posypujemy owoce kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia wierzchu - ok 20-30 min.
  • Podajemy z bitą śmietaną, lodami lub osobno.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/owoce-zdrowa-kruszonka-czyli-blyskawiczny-przepyszny-deser/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *