Hiszpański deser – ryż na mleku – Arroz con leche

ryznamleku

Ryż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą go z cynamonem, ale mi bardziej smakuje sam 😉

Taki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i to świetna okazja, na spróbowanie hiszpańskiej kuchni. Dzieci go uwielbiają – sprawdzone 😉

Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja. Równie ważne co mleko jest ryż. Do Arroz con leche używa się kleistych odmian ryżu a więc Arborio (ja właśnie go użyłam) lub Bomba.

Ważnym aspektem jest konsystencja deseru. Ja lubię kleistą, ale lekko lejącą. Po przełożeniu deseru do miseczek i tak konsystencja nieco nam zgęstnieje. Jeśli lubimy dość luźną konsystencję, pamiętajmy o dolaniu pod koniec gotowania odrobiny mleka.

Taki ryż możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze schłodzony deser z ryżu w gorący dzień jest jak pyszne lody… spróbujcie w obu wersjach.

Hiszpański deser - ryż na mleku Arroz con leche

Hiszpański deser - ryż na mleku Arroz con leche

Składniki

  • 100 g ryżu Arborio/Bomba
  • 500 ml mleka
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  • Ryż przepłukujemy.
  • Mleko zagotowujemy z przyprawami i cukrem.
  • Z wanilii wydłubujemy pestki i wrzucamy całą laskę wanilii i pestki do mleka.
  • dodajemy do mleka skórkę z cytryny i masło.
  • Dodajemy ryż.
  • Gotujemy na wolnym ogniu ok 45 -60 min.
  • Ryż często mieszamy, szczególnie pod koniec gotowania. Lubi się przypalać.
  • Jeśli ryż będzie twardawy pod koniec gotowania, a mleko już wyparuje, dolewamy mleka.
  • Pilnujemy konsystencji deseru. Ma być kremowa, a nie suchy ryż.
  • Ryż przekładamy do miseczek.
  • Dekorujemy startym cynamonem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/hiszpanski-deser-ryz-na-mleku-arroz-con-leche/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany