Energetyczne batony owsiane bez cukru

Przyznam szczerze, że chodziło coś owsianego za mną od dłuższego czasu.  Nie pozostawało więc nic innego, jak zakasać rękawy i coś zrobić.

Batoniki są przepyszne, bardzo energetyczne, zapomnijcie o tych kupnych. Możecie również z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia.

Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę jak i daktyle.

Bardzo polecam jako przekąska, drugie śniadanie czy np przegryzka na wyprawie w góry.

Jeśli wolicie ciasteczka, to z masy uformujcie łyżką ciastka. Z podanej ilości wychodzi 8 batoników.

Batony owsiane bez cukru

Batony owsiane bez cukru

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego)
  • 5 daktyli suszonych
  • garstka żurawiny

Sposób przygotowania

  • Banana i jabłko blendujemy.
  • Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy
  • Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę.
  • Całość mieszamy na jednolitą masę.
  • Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  • Rozsmarowywujemy masę na grubość ok 0,5-0,7 cm.
  • Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min.
  • Kroimy na batoniki.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/batony-owsiane-bez-cukru/

Zapisz

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany