Desery | Inne

Domowy budyń

24 sierpnia 2015

domowy budyń

Znacie kogoś kto nie lubi budyniu? Ja znam.. No dobra, żartuję, chociaż jako dziecko preferowałam kisiel.

Dlaczego warto wybrać domowy budyń zamiast sklepowego? Oczywiście, wiecie dokładnie co jest w Waszym budyniu, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż tego kupnego. Dodatkowo,  domowy budyń jest świetną bazą do przygotowania budyniów smakowych – owocowych, czekoladowego itp.

Budyń idealnie smakuje zarówno ze świeżymi owocami czy owocową frużeliną.

Domowy budyń

Domowy budyń

Składniki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • 1 żółtko
  • ekstrakt z wanilii/wanilia

Sposób przygotowania

  • 0,4 l mleka zagotowujemy z cukrem, masłem i wanilią.
  • Mąki, żółtko mieszamy z pozostałą częścią mleka.
  • Czekamy aż mleko się zagotuje, i wlewamy mieszankę mleka z mąką.
  • Przykręcamy palnik i mieszamy, aby nie powstały grudki.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/domowy-budyn/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *