Pyszne pierniczki

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu.

Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić.

pierniczki świąteczne

Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika.

Jak smakują te pierniczki? Hmm dość powiedzieć, że piekę je 3 raz w tym roku, a Świąt jeszcze nie było 😉 Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy.

Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy.

Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków 😉 Recenzja książki już lada chwila na blogu.

Pyszne pierniczki

Czas przygotowania 1 godzina, 20 minut/y

15 minut/y

1 godzina, 35 minut/y

Pyszne pierniczki

Składniki

  • 140 g miodu gryczanego
  • 200 g cukru demerara
  • 200 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  • W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier.
  • Dodajemy przyprawę do piernika i skórkę cytryny.
  • Jak mieszanina zawrze, dodajemy sodę.
  • Masa zacznie się pienić.
  • Odstawiamy na 15-20 min do ostygnięcia.
  • Dodajemy mąkę, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto będzie dość lepkie.
  • Zagniatamy je, starając się nie dodawać już mąki.
  • Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Ciasto wyjmujemy.
  • Ciasto jeszcze chwilkę zagniatamy i wałkujemy.
  • Wycinamy foremką ciastka i układamy je na papierze do pieczenia na blasze.
  • Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/pyszne-pierniczki/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany