Ciasta z owocami | Ciastka

Pieczone pierożki z dżemem lub owocami

26 września 2018

Naszło mnie ostatnio na pierogi i to w ilości przerażającej 😉 Pierogi z mięsem, pierogi z owocami, pierogi na słodko i wytrawne. Pierogi z dynią. Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ufff. Popierożyłam 😉 Miały być nawet już świąteczne paszteciki, ale oddałam się rozdawnictwu i bieżącej konsumpcji, z zapasów na Święta zatem nici.

Dzisiaj zapraszam na pierogi pieczone, u nas w wersji z dżemem, ale sprawdzą się tutaj również świeże owoce. Pierogi możecie upiec lub usmażyć. W wersji smażonej, są bardziej chrupiące, ale ja nie chciałam wzbogacać ich kaloryczności dodatkową porcją tłuszczu 😉

Pierożki świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku jeśli tak jak w moim wypadku, zastosujecie kwaskowy dżem jako nadzienie, to słodki lukier świetnie współgra z kwaskowym wnętrzem.

Ja lubię nałożyć sporo nadzienia, ale jeśli planujecie smażyć pierożki, dajcie go trochę mniej, bo może wypływać do tłuszczu i znacznie utrudniać smażenie.

Lukier możecie zrobić na soku z cytryny, pomarańczy, białku lub śmietanie. Wszystko zależy na co macie ochotę i jaki efekt chcecie uzyskać.

Pieczone pierożki z dżemem lub owocami

Pieczone pierożki z dżemem lub owocami

Składniki

  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko + żółtko do smarowania
  • 2 łyżki domowego cukru pudru
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • Dżem do nadziewania
    Lukier
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiać na stolnicę.
  • Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko.
  • Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól.
  • Szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi.
  • Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować rozmąconym żółtkiem.
  • Piec w 180 stopniach ok 20 min, aż pierożki się zarumienią.
    Lukier
  • Do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać gęsty lukier.
  • polukrować pierożki.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pieczone-pierozki-z-dzemem-lub-owocami/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *