Ciastka

Bajaderki – ziemniaczki

10 sierpnia 2015

bajaderki przepis

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Ciężkie i wilgotne, do tego aromatyczne, z lekką nutką dżemu. W Krakowie nazywane ziemniaczkami (nazwa jakoś moim zdaniem mało szczęśliwa).

Bajaderki pokochają wszystkie osoby, które nie lubią wyrzucać resztek, bo bajaderka to ciasto z resztek. Robię je zawsze wtedy, kiedy po wizycie gości zostają mi ciasta, lub jakieś ciasto się po prostu zeschło.

Bajaderki – ziemniaczki

Bajaderki – ziemniaczki

Składniki

  • 1 kg okruchów ciast i ciastek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl orzechów, żurawiny, rodzynek
  • 100 gr masła
  • słoik (ok 300-400 gr) ulubionego dżemu
  • 2 łyżki amaretto
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 5 łyżek kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania

  • Okruchy ciast i ciastek wrzucamy do miski.
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Dodajemy pozostałe składniki oraz masło.
  • Formujemy w dłoniach kulki.
  • Kulki możemy obtoczyć w kakao, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub obrać czekoladą.

Notatki

Jeśli nie masz tyle ciasta, możesz zmniejszyć ilość składników lub też dodać pokruszone herbatniki.

http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/bajaderki-ziemniaczki/

bajaderki2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *