Awaryjne pączki z serka homogenizowanego

Szybkie pączki z serka homogenizowanego

Szybkie pączki z serka homogenizowanego

Składniki

  • 2 serki waniliowe homogeniozwane
  • 1,5 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Serki, mąkę, jajką mieszamy łyżką w misce na dość gęstą masę.
  • Smażymy pączki na gorącym tłuszczu na złoto-brązowy kolor po każdej ze stron.
  • Odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/awaryjne-paczki-z-serka-homogenizowanego/
 paczki z serka homo

Pierwszy raz te pączki jadłam w liceum. Były pyszne, nie tak ciężkie jak te tradycyjne. W dodatku pączki robi się z serków homogenizowanych i ich zrobienie ze smażeniem zajmie Wam jakieś 15-20 min.

Pączki są leciutkie i błyskawicznie znikają w głodnych buziach. Jeśli nie kupiliście jeszcze pączków a sami chcecie je zrobić, to te pączki Was uratują 😉

Przepis jeszcze z czasów licealnych otrzymany od koleżanki Kasi. Jest banalnie prosty i osoba niegotująca na co dzień, da sobie z nim radę. Nie ma tu drożdży, dlatego nie musisz obawiać się, czy ciasto wyrośnie czy nie.

paczki z serka homogenizowanego

Zamiast lukru możecie użyć tylko cukru pudru. Pączuszki można nadziać po usmażeniu. Jeśli jesteście purystami i chcecie mieć śliczne w kształcie pączki, użyjcie do ich wykonania gałkownicy do lodów, umaczanej w wodzie.

Pączki jak to każdy smażony wyrób z ciasta, warto odsączyć na ręczniczku papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Warto uważać na temperaturę oleju. Nie może być za wysoka, gdyż pączki szybko nabiorą ciemnego koloru a w środku pozostaną niedosmażone. Zbyt niska temperatura tłuszczu spowoduje wsiąkanie w pączek tłuszczu.

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany