Ciasta z kremem | Ciasta z owocami

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

27 lipca 2017

Jeśli nie macie pomysłu na ciacho na weekend, spieszę Wam z podpowiedzią. I to jaką! Dzisiaj przepyszna tarta, nadziana doskonałym nadzieniem serowym i owocami. Niech za reklamę robi to, co stwierdziła moja mama, że to najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną 😉

Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w  serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho. Na górę dla chętnych można wylać galaretkę. W zasadzie nie wiem czy to sernik na kruchym spodzie, czy tarta z serowym nadzieniokremem. Nazywajcie jak chcecie. W smaku rewelacja.

Jeśli tarty nie zjecie w miarę od razu, owoce na wierzch dodajcie już po zapieczeniu serowej masy. Po prostu kolejnego dnia, zapiekane owoce tracą na wyglądzie. Na smaku bynajmniej nie 😉 Jeśli tarta będzie pałaszowana w ciągu 1-2 dni, możecie spokojnie zapiekać owoce.

I wiecie co? To ciacho ma to co dla mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju ciacha na weekend. Ma owoce, bo przecież lato. Kiedy jak nie teraz piec owocowe ciasta. Ma kruchy spód i ma krem czy też warstwę serową, która zastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę 😉

Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku.

Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie do pączków czy faworków – czemu nie 😉

Gwarantuję, że ciasto posmakuje największym niejadkom. Swoją drogą żałuję, że nie przetestowałam tarty na sąsiedzie, który nie jada owoców. Ciekawe czy by zdejmował warstwę owoców z góry czy jednak by się przekonał do nich? Może następnym razem… Chociaż trochę mi go szkoda, bo biedak dostaje tylko wypieki z owocami, których nie jada ;( Szanowny sąsiedzie, na jesieni i w zimie, postaram się poprawić 😉

Ja użyłam 2 dużych opakowań sera białego  Wieluń. Nie trzeba nic z nim robić. Jeśli jednak używacie zwykłego sera białego, trzeba będzie go zmielić i raczej użyjcie sera tłustego dobrej jakości, ewentualnie jakiegoś z wiaderka. A w serku Wieluń jestem po prostu zakochana 😉 Mogę go wcinać łyżkami sam.

 

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

Składniki

    Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g twardego masła
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody opcjonalnie
    Masa serowa
  • 900 g sera kanapkowo-sernikowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • Owoce do przybrania

Sposób przygotowania

  • Ze składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Jeśli trzeba, dodajemy lodowatą wodę.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki.
  • Foremkę smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem.
  • Ciasto dziurawimy widelcem i obciążamy (groch, fasola, specjalne kulki).
  • Podpiekamy 15 min w 180 stopniach.
  • Wyjmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 min.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem.
  • Wykładamy masę na podpieczony spód.
  • Dodajemy owoce.
  • Pieczemy jeszcze 20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/tarta-nadzieniem-serowym-owocami-lata/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *