Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami

tarta2

Naszło mnie na tartę. Ale jako, że ostatnio była zwykła tarta, tym razem rustykalna. Musiałam trochę pokombinować, bo owoców miałam w domu sporo, ale w niewielkich ilościach. Pozostawało wybrać, jakie wylądują w tarcie.

Bezpiecznym zestawieniem wydawało się pomieszać jagody i brzoskwinie. I taki miks okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami.

tarta

Żeby owoce nie popsuły nam ciasta, dodałam do nich mąkę ziemniaczaną i chwilę podsmażyłam na patelni. Wyszła taka masa przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone.

Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami

Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki b. zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1 jajko do smarowania
  • ok 500 g owoców
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier
  • Dodajemy śmietanę, żółtka i pokrojone w kosteczkę masło.
  • Zagniatamy szybko ciasto.
  • Jeśli ciasto się nie będzie kleiło, dodajemy 2-3 łyżki wody.
  • Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki.
    Farsz
  • Na patelnię lub do garnka wrzucamy umyte owoce.
  • Dodajemy połowę wody i cukier.
  • Dusimy ok 10 min.
  • Po tym czasie rozrabiamy w pozostałej wodzie mąkę i dolewamy do owoców.
  • Gotujemy jeszcze 2-3 min, aż całość zgęstnieje.
  • Ciasto wałkujemy na placek w kształcie okręgu, większego niż foremka na tartę.
  • Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką.
  • Wykładamy formę ciastem.
  • Na środek tarty wykładamy owoce.
  • wystające brzegi ciasta zakładamy do środka tarty.
  • Brzegi tarty smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rustykalna-tarta-jagodami-brzoskwiniami/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany