Ciasta z owocami

Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście

7 września 2017
Jump to recipe

Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze.

Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota.

Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie 😉 Bo dużo lepsze 😉 Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie 😉 Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję, ale do takiego ciacha…w pełni rozumiem i popieram 😉

U nas w domu zwykle robimy dość grubą warstwę jabłek w cieście. Ale weźcie do ciasta tyle jabłek, ile lubicie Wy. Dodatki do masy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną.

Po przepis na ciasto odsyłam Was do wpisu o szarlotce z cukinią.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *