Ciasta z owocami

Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście

7 września 2017

Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze.

Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota.

Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie 😉 Bo dużo lepsze 😉 Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie 😉 Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję, ale do takiego ciacha…w pełni rozumiem i popieram 😉

U nas w domu zwykle robimy dość grubą warstwę jabłek w cieście. Ale weźcie do ciasta tyle jabłek, ile lubicie Wy. Dodatki do masy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną.

Po przepis na ciasto odsyłam Was do wpisu o szarlotce z cukinią.

Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście

Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście

Składniki

    Nadzienie
  • 2 kg twardych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Wykonujemy ciasto według przepisu z [TEJhttp://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/] strony
    Nadzienie
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy na drobne kawałki.
  • Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier.
  • Dusimy do miękkości.
  • Dodajemy cynamon i wsypujemy galaretkę.
  • Mieszamy.
  • Blaszkę smarujemy tłuszczem, połowę ciasta wałkujemy, nakłuwamy i podpiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach.
  • Wykładamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta.
  • Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-jablecznik-na-kruchym-ciescie/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *