Ciasta z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone

13 października 2016
Jump to recipe

Ciasto marchewkowe z kremem kawowym…poezja. Jeśli macie ochotę pogrzeszyć trochę, ale w jesiennych klimatach, to to ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka.

Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji  bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh 😉

Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele, ale bardzo podobnych przepisów. W jednym znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone. Robiłam je ze świeżym ananasem i to chyba była jego wina.

Ponieważ jednak było potrzebne mi ciacho, kolejnego dnia zakasałam rękawy i powstała wersja ciacha bez ananasa. W sumie przypadkiem, bo byłam skłonna zrezygnować z tego wypieku. Założyłam, że ciasto marchewkowe nie jest mi pisane. Ale przeczesując niezawodnego facebooka, na jednej z grup rzucił mi się przepis na to ciasto, nawet nie wiem przez kogo opublikowany, bo wrzucony na zasadzie komentarza a ja jak zwykle i tak go zmodyfikowałam. Co było robić…było robić ciacho 😉

ciasto z marchewki

Wersja kremu jest moja, bo akurat w lodówce miałam i serek śmietankowy i mascarpone a chodziło za mną coś grzesznego. Orzechy i kawa, same się do kremu w zasadzie wpakowały. Nam pozostało tylko ciacho zjeść 😉 A ciężko naprawdę poprzestać na jednym kawałku. Ja jesienią uwielbiam wszelkie korzenne nuty. Kawa musi być wzbogacona cynamonem i kardamonem i do ciasta zamiast tylko cynamonu, dodałam przyprawę do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… 😉

Najlepsze do ciasta, jak piszą dziewczyny są orzechy włoskie. Ja niestety ich nie miałam, więc użyłam brazylijskich.

Ja ciacho piekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Śmiało możecie piec w większych, wtedy może jednak nie udać się przekroić ciasta na 3 blaty.

Jeszcze jedna kwestia…kwestia cukru. Ja dodaję niewiele cukru w szczególności do kremu. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, trzeba tą ilość zwiększyć. Mi nie przeszkadza widoczna w fakturze ciacha marchewka. Jeśli nie chcecie, żeby ktoś wiedział, że w składzie jest marchewka, zetrzyjcie ją na drobniutkiej tarce jarzynowej. Wtedy ładnie wkomponuje się ona w ciasto.

Gorąco polecam, znika szybciutko 😉

 

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *