Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem kawowym…poezja. Jeśli macie ochotę pogrzeszyć trochę, ale w jesiennych klimatach, to to ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka.

Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji  bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh 😉

Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele, ale bardzo podobnych przepisów. W jednym znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone. Robiłam je ze świeżym ananasem i to chyba była jego wina.

Ponieważ jednak było potrzebne mi ciacho, kolejnego dnia zakasałam rękawy i powstała wersja ciacha bez ananasa. W sumie przypadkiem, bo byłam skłonna zrezygnować z tego wypieku. Założyłam, że ciasto marchewkowe nie jest mi pisane. Ale przeczesując niezawodnego facebooka, na jednej z grup rzucił mi się przepis na to ciasto, nawet nie wiem przez kogo opublikowany, bo wrzucony na zasadzie komentarza a ja jak zwykle i tak go zmodyfikowałam. Co było robić…było robić ciacho 😉

ciasto z marchewki

Wersja kremu jest moja, bo akurat w lodówce miałam i serek śmietankowy i mascarpone a chodziło za mną coś grzesznego. Orzechy i kawa, same się do kremu w zasadzie wpakowały. Nam pozostało tylko ciacho zjeść 😉 A ciężko naprawdę poprzestać na jednym kawałku. Ja jesienią uwielbiam wszelkie korzenne nuty. Kawa musi być wzbogacona cynamonem i kardamonem i do ciasta zamiast tylko cynamonu, dodałam przyprawę do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… 😉

Najlepsze do ciasta, jak piszą dziewczyny są orzechy włoskie. Ja niestety ich nie miałam, więc użyłam brazylijskich.

Ja ciacho piekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Śmiało możecie piec w większych, wtedy może jednak nie udać się przekroić ciasta na 3 blaty.

Jeszcze jedna kwestia…kwestia cukru. Ja dodaję niewiele cukru w szczególności do kremu. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, trzeba tą ilość zwiększyć. Mi nie przeszkadza widoczna w fakturze ciacha marchewka. Jeśli nie chcecie, żeby ktoś wiedział, że w składzie jest marchewka, zetrzyjcie ją na drobniutkiej tarce jarzynowej. Wtedy ładnie wkomponuje się ona w ciasto.

Gorąco polecam, znika szybciutko 😉

Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone

Składniki

  • 1,5 szkl. startej marchwi
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju 
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • Szczypta soli 
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (u mnie 1/2 szkl. orzechów brazylijskich)
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g serka śmietankowego
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki mielonej kawy ( u mnie o smaku orzechowym)
  • 3 łyżki startych orzechów
  • 1 kostka gorzkiej czekolady i kilka orzechów do starcia na wierzch ciasta.

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy cukrem.
  • Dodajemy esencję waniliową, sól i olej, wlewając go wolnym strumieniem.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i proszkiem.
  • Miksujemy z masą jajeczną.
  • Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy.
  • Dodajemy orzechy i marchew i mieszamy łyżką.
  • Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 min - do suchego patyczka.
  • Krem:
  • Mascarpone ubijamy z cukrem.
  • Dodajemy po łyżce serek kremowy i masło.
  • Dodajemy kawę i starte orzechy.
  • Ostudzony placek przekrawamy i smarujemy kremem.
  • Wierzch ciasta posypujemy startymi orzechami i kostką czekolady.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-marchewkowe-kremem-kawowym-bazie-mascarpone/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany