Szybkie ciasto ucierane z jagodami i maślanką

ciasto ucierane z jagodami

Jeśli jest sezon na jagody, to trzeba…. trzeba piec i robić ciasta z nimi, pod wszystkimi możliwymi postaciami;) Jak dobrze, że lato to okres częstych wizyt gości u nas, więc jest komu jeść te wszystkie rzeczy.

Dzisiaj zapraszam na szybkie ciasto ucierane z owocami, w tym wypadku jagodami. Możecie użyć truskawek, brzoskwiń, malin czy porzeczek – czego dusza zapragnie.

Szybkie ciasto ucierane z jagodami i maślanką

Szybkie ciasto ucierane z jagodami i maślanką

Składniki

  • 1/2 kostki masła (w temp pokojowej)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajo
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
    lukier
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy dodając powoli cukier. Powinna wyjść lekka, puszysta masa.
  • Dodajemy jajko, mieszamy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  • Dosypujemy po kilka łyżek do masy maślano - jajecznej, dolewając po trochu maślankę.
  • Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki - keksówki.
  • Na wierzch wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
  • Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/szybkie-ciasto-ucierane-z-jagodami-i-maslanka/

ciasto ucierane z owocamiciasto z jagodami

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany