Ciasta ucierane | Ciasta z kremem | Inne

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

29 sierpnia 2018

Też czujecie ją w powietrzu? Jesień! Mi z jesienią kojarzą się ciasta z jabłkami i te, które pachną korzennymi dodatkami. Ciasto marchewkowe, zwane również marchewkowcem, wpisuje się idealnie w te klimaty.

Ciacho z marchewki, podpatrzone na Instagramie u Magdy. Jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie na jej profil.

Jak smakuje ciasto marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy.

Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję bez kremu albo z dżemem. Przez swoją prostotę myślę, że idealnie nadaje się do pieczenia z dzieckiem.

W smaku nie wyczujecie marchewki. Co tam, można ją tak przemycić waszemu niejadkowi warzywnemu (ukłony dla sąsiadów, którzy mam nadzieję sięgną po ten przepis 😉 Jeśli chcecie, aby marchewka w ogóle nie była w cieście widoczna, zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Ja nie mam takiej potrzeby a i za bardzo leniwa chyba jestem, bo marchewka starta na zwykłej tarce jarzynowej 😉

W przepisie jest spora ilość cukru, następnym razem użyję połowę i dorzucę trochę daktyli lub żurawiny.

Marchewkowiec przełożony dżemem lub solo, może robić nam za ciasto piernikowate. Przełożone kremem, trąci już torcikiem 😉 Wybierzcie wasz wariant.

Magda do kremu poleca serek Philadelphia, ja za to Wieluń a użyłam i tak innego, bo Apetina.

To co, pieczecie?

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

Składniki

    Ciasto
  • 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki)
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g oleju słonecznikowego
  • po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra)
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 50 g orzechów włoskich.
    Krem:
  • 300 g serka śmietankowego lub naturalnego (dałam Apetinę)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Orzechy drobno siekamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  • Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie keksówka)
  • Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
    Krem
  • Składniki na krem połączyć w miseczce - wystarczy wymieszać za pomocą rózgi lub widelca
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/proste-ciasto-marchewkowe-marchewkowiec-bez-miksera/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *